{{ showmenu }}
  • duurzaamheid
  • kansen voor hout
  • bouwen met hout

Als je weet dat biobased bouwen een manier van bouwen is die op de natuur gebaseerd is, waarin je bouwmaterialen gebruikt die door de natuur zijn gecreëerd, dan is het logisch dat biobased bouwen het beste in houtbouw kan. Met steeds meer focus op duurzaamheid en het verminderen van onze ecologische footprint, is hout(skelet)bouw een absolute winnaar.

Waarom biobased bouwen?
Bij biobased bouwen maken we efficiënter gebruik van hernieuwbare biologische grondstoffen, vermijden we het gebruik van fossiele grondstoffen en verminderen we de uitstoot van CO2. Omdat de traditionele bouwmaterialen de aarde steeds verder uitputten, moeten we veel meer gebruik maken van grondstoffen die hernieuwbaar zijn, die de aarde niet uitputten en die door duurzaam beheer nooit opraken. Bovendien hebben natuurlijke materialen allerlei andere positieve eigenschappen.

Hout als onuitputtelijke bron
Als we bijvoorbeeld houten bouwmaterialen met keurmerk gebruiken, die uit duurzaam beheerde bossen komen, dan verbruiken we niet meer dan er kan groeien, putten we de aarde niet verder uit en zitten we ook nooit zonder bouwmateriaal. Een onuitputtelijke bron dus. Bovendien belasten we dan het milieu minder omdat we minder gebruik maken van fossiele grondstoffen.

Waarom biobased bouwen met hout?
Hout is zo veelzijdig dat je van de boomstam in nagenoeg onbewerkte vorm wanden, balken of palen kunt maken. Of je zaagt er planken van. En het resthout dat overblijft? Daarvan kun je bijvoorbeeld spaanplaat maken. Blijft nog over het zaagsel, dat je bijvoorbeeld met de toevoeging van water (houtpulp) tot isolatiemateriaal kunt persen (houtvezelisolatie). Zo zie je dat hout enorm veelzijdig is en in allerlei bouwmaterialen gegoten kan worden. Als je hout opsplitst in componenten (hout bestaat uit lignine, cellulose en hemi-cellulose), dan kun je daarmee wat anders maken, bio-asfalt bijvoorbeeld.

Bij biobased bouwen mag ook het afbreken van een woning weinig problemen geven tijdens het recyclen van de bouwmaterialen. Hout is een uitstekend her te gebruiken en te recyclen materiaal. Bonuspunten verdient hout omdat het wonen in bijvoorbeeld een houtskeletbouwwoning bijdraagt aan een gezond leefklimaat. Je leeft letterlijk in een gezonde omgeving en ervaart meer wooncomfort omdat je in een ‘ademende constructie’ leeft.

De kosten van biobased bouwen in hout
Over biobased bouwen wordt snel gezegd dat het duurder is dan traditionele bouwmethoden. En dat klopt deels als je alleen naar de aanneemsom kijkt. Maar we moeten naar het brede plaatje kijken als we een eerlijke conclusie willen trekken over de kosten van een biobased bouwmethode. Want dat is nou juist het mooie van biobased bouwen en de gedachte erachter: dat gaat over het totaalplaatje, over vooruitkijken, over de toekomst van ons allemaal op deze aardbol. En wat blijkt? Het bouwen met hout gaat enorm snel, en door de kwaliteit van de prefabricage is er veel minder sprake van bouwfouten. Daarnaast kunnen er door de goede isolerende eigenschappen van hout slanke constructies gemaakt worden. Dit alles zorgt uit voor een lagere ‘Total Cost of Ownership’, lager dan die van traditionele bouwmethoden. En dan hebben we het nog niet eens over een mogelijke CO2-heffing die vervuilende producten duurder maakt dan CO2-neutrale producten.

De belangrijkste reden om biobased te bouwen met hout
Het belangrijkste is nog wel dat we ons beseffen dat onze huidige bouwwijze de aarde uitput. En dat terwijl de bouwopgave juist enorm uitdagend is! Het is daarom ook nu het moment om biobased bouwen voorgoed te omarmen. Duurzame houten bouwmaterialen groeien waar je bij staat. Hoe mooi is dat?

Inspiratie opdoen rondom biobased bouwprojecten? Neem eens een kijkje bij ORGA Architect.

Foto: John Lewis Marshall
Tekst: Marlene Dekkers