{{ showmenu }}

Bomen kappen is hard nodig voor onze toekomst

Hout en de bouw, het blijkt een uitstekende combinatie. Duurzaam, hernieuwbaar, biobased, circulair, energiebesparend, milieuvriendelijk, BENG, NOM, kom maar op met die strenge bouweisen. Hout lust ze rauw.

Hout als natuurlijk fijnstoffilter

De opwarming van de aarde kunnen we tegengaan door te bouwen met hout. Hout uit duurzaam beheerde bossen uiteraard. Het schadelijke broeikasgas CO2, dat de opwarming veroorzaakt, wordt namelijk door groeiende bomen opgeslagen en vervolgens vastgehouden. Zoveel mogelijk bomen oogsten en (her)planten is dus noodzakelijk. De bouw kan die grootverbruiker zijn, die voor schone lucht zorgt.

Meer weten en lezen? Dat kan bijvoorbeeld in dit blog van René Klaassen of het Alterra Rapport 1419 hier.

Hout als hernieuwbare bouwoplossing

Hout is een hernieuwbaar materiaal. In de tijd dat jouw houten kozijn of houten trap in huis dienst doet, heeft een boom de volwassen leeftijd bereikt. Het raakt dus nooit op en we putten de aarde niet verder uit.

Houtbouw overleeft jou en mij

Amsterdam is gebouwd op naaldhoutpalen in veengrond, al zeker 400 jaar geleden en dat voldoet nog steeds. Er bestaan eiken deuren en kozijnen in het zuiden van Nederland van 400 jaar oud. En er bestaat een volledig functionele houtconstructie van een boerderij uit 1641. Hout gaat dus veel langer mee dan wijzelf en je kunt het blijven hergebruiken.

  • terug
    naar
    overzicht