{{ showmenu }}

Marlene Dekkers

  • prestatie
  • onderhoud
  • duurzaamheid
  • bouwen met hout

Als je denkt dat hout niet lang meegaat, veel onderhoud vergt en duur is, lees dan vooral verder.

“Vaak schilderen, korte levensduur, duur in onderhoud…” Hardnekkige misverstanden rondom houten bouwelementen bestaan nog altijd. En ja, vroeger waren houten bouwproducten onderhoudsintensief, maar dankzij kwaliteitsverbeteringen van het toegepaste hout en betere verbindingen, lijm- en verfsoorten is dit al lang niet meer het geval. Sterker nog, alle bouwmaterialen verlangen een bepaalde mate van onderhoud, hout niet meer dan andere materialen.

De duurzaamheidsdiscussie

Peter Neuteboom, Key Account Manager Vastgoed bij PPG Industries geeft zijn mening over de drie grootste misvattingen rondom houten bouwelementen en onderhoud: “Vooropgesteld wil ik kwijt dat in de duurzaamheidsdiscussie het natuurproduct hout een steeds belangrijkere rol speelt ten opzichte van bouwmaterialen uit de fossiele keten. Het gaat hierbij veel verder dan puur de grondstof hout, het gaat over CO2-opslag, circulariteit, duurzaam denken etcetera. Hout is de duurzame keuze die we samen in de keten moeten maken. Voor de toekomst van ons allemaal.”

Misvatting 1: De levensduur is kort en de milieu-impact van houten bouwelementen is groot

“Wat ik merk bij de toepassing van hout in de woningbouw in Nederland, is dat we bijvoorbeeld het houten kozijn volledig afschrijven na 30 tot 40 jaar. Dit is een grote misvatting. Het gaat sowieso veel langer mee en als het degradeert, is het terug te brengen naar het niveau van nieuwbouw. Afschrijven naar nul, wat je met andere grondstoffen wel doet, hoeft met hout niet. Je kunt andere materialen circulair (proberen te) maken, maar bij dat proces komt veel CO2-uitstoot kijken. Bovendien moet bij schade of slijtage in geval van kunststof een compleet onderdeel (draaiend element) worden vervangen, terwijl bij hout herstel of deelvervanging kan plaatsvinden.

Voor verlenging van de levensduur van een houten gevelelement kan bij het revitaliseren gemiddeld 70% van het houten bouwproduct intact blijven, waardoor een hoop CO2 opgeslagen blijft. Daarnaast wordt de levensduur verlengd met zo’n 30 tot 40 jaar, dus qua totale levensduur kom je dan al snel op zo’n 80 jaar uit. Als we dat economisch doorrekenen, dan blijkt hout een ongelofelijk duurzame grondstof. In die periode van 80 jaar groeit er bovendien opnieuw een boom in duurzaam beheerde bossen, die te gebruiken is als bouwstof. Met fossiele grondstoffen gaat dat niet, die onttrek je uit de aarde maar krijg je nooit meer terug. Dit heeft een veel grotere impact op het milieu.”

Misvatting 2: De onderhoudsfrequentie van houten bouwelementen is hoog

“‘Kozijnen moet je om de vijf jaar schilderen’, is een grote misvatting. De verfindustrie heeft in samenwerking met houtverwerkers dusdanig geïnnoveerd, dat onderhoudsperiodes flink verlengd zijn. De huidige, duurzame verfsoorten beschermen en verfraaien houten bouwelementen – afhankelijk van de belasting van het element – gegarandeerd tussen de zeven en acht jaar. Tien tot twaalf jaar zelfs, als het element gunstig in de gevel ligt of bepaalde houtsoorten gebruikt worden. Trouwens, het verlengen van de onderhoudsinterval draagt bij aan het ‘vasthouden’ van CO2. En omdat in verf steeds meer met biobased bindmiddelen gewerkt wordt, is verf zelf ook steeds duurzamer.

Nog een misvatting is dat alleen hout onderhoud nodig heeft en kunststof bijvoorbeeld niet. Voor normale instandhouding hebben alle bouwmaterialen onderhoud nodig; ze moeten gereinigd en geconserveerd worden. Zo heeft kunststof eens in de zoveel tijd een waxlaag nodig. Ook rubberdichtingen dien je te vervangen op termijn. En wat je niet moet onderschatten is de vrijheid in aanpassing van kleur bij houten bouwelementen. Dit is niet alleen ongelofelijk belangrijk voor de beleving van het element (hogere bewonerstevredenheid), het biedt een economische meerwaarde of betere verhuurbaarheid van de woning of het pand.”

Misvatting 3: De kosten rondom onderhoud van houten bouwelementen zijn hoog

“Zodra de verbinding of verlijming van een houten bouwelement niet goed is, dan is inwatering de basis voor schimmelvorming en dat betekent vroeg of laat houtrot. Dat is de associatie die veel mensen vanuit het verleden hebben met houten bouwelementen. Bouwmaterialen van hout worden echter vandaag de dag bouwfysisch dermate gedetailleerd dat er geen vocht in kan, waardoor geen sprake meer is van schimmelvorming.

We zijn met z’n allen niet alleen steeds beter in staat om houtconstructies te maken, maar ook de voorspelbaarheid en beheersbaarheid van onderhoud wordt almaar groter, waardoor er geen bijkomende kosten zijn van bijvoorbeeld herstel. En de kosten in de totale onderhoudsperiode (TCO) erg gunstig uitvallen. Zelfs als er sprake is van aantasting of (inbraak)schade, dan is dit in het geval van hout eenvoudig en met weinig kosten te herstellen. Hout is namelijk flexibel aanpasbaar.

Maar denk ook aan de economische voordelen bij het verduurzamen van bestaande woningen en gebouwen. Enkelvoudig glas vervangen door triple glas is vaak mogelijk bij bestaande (toekomstbestendige) houten elementen, met andere materiaalsoorten kan dat niet. In dat geval is een compleet nieuw bouwelement nodig. En met hout kan je – zoals eerder aangegeven – delen vervangen, slopen hoeft niet.

Tenslotte, profiteren eigenaren bij verkoop van de hogere economische waarde, dankzij de ‘nieuwwaarde’-uitstraling die je bestaande houten bouwelementen kunt geven.”

Foto: Breakers Beachhouse, Huis ter Duin. Door: Van Leeuwen Kozijnen
Tekst: Marlene Dekkers

Er zijn ca. 400 advies- en verkooppunten in Nederland. Heb je een vraag of ben je op zoek naar meer informatie over bouwen met hout? Vraag het ons.

Wil je meer weten over bouwen met hout?

Download hier onze gratis whitepapers en infographics!

  • terug
    naar
    overzicht