{{ showmenu }}

Bettina Voos - Centrum Hout

  • innovatie
  • efficiency
  • bouwen met hout

Het Nederlandse architectenbureau VenhoevenCS heeft in samenwerking met het Franse Ateliers 2/3/4/ de opdracht voor het bouwen van een zwemstadion ten behoeve van de Olympische Spelen 2024 in de wijk Saint-Denis in Parijs binnengesleept. En daarin speelt hout een hoofdrol.

Het gebouw is ontworpen voor multifunctioneel gebruik. Tijdens de Spelen worden hier de wedstrijden waterpolo, duiken en synchroonzwemmen gehouden, daarna wordt het omgebouwd tot bocciastadion voor de Paralympics, en na de Spelen is het gebouw bestemd voor diverse (sport)evenementen.

Duurzaamheid en biodiversiteit spelen een centrale rol in alle aspecten van het ontwerp. Om een gezonde leefstijl te stimuleren, wordt het gebouw open en transparant en kunnen er zoveel binnen als buiten diverse sporten worden beoefend.

De natuur was de inspiratiebron voor de architecten. Er worden onder meer honderd bomen geplant om de luchtkwaliteit te verbeteren en nieuwe ecologische verbindingen aan te leggen. Hout wordt gebruikt om de basisstructuur van het gebouw te maken. Een indrukwekkend houten dak krijgt een hangende constructie met minimale hoogte voor tribunes, mensen en zichtlijnen, waardoor er minder airconditioning nodig is in de komende 50 jaar. Door met hout te werken, wordt het dubbele aan het vereiste minimum percentage aan biomaterialen toegepast.

Om het energieverbruik te reduceren, is er een slim systeem toegepast, waarbij 90% van de benodigde energie wordt verkregen uit hernieuwbare of gerecyclede bronnen. Het dak met zonnepanelen wordt een van de grootste zonneparken van Frankrijk en voorziet in 25% van de benodigde elektriciteitsproductie; het equivalent van het jaarlijkse energieverbruik van 200 huishoudens. Met een zeer efficiënt watersysteem wordt de behoefte aan vers water teruggebracht, de helft kan worden hergebruikt.

Alle meubels in restaurants, bars en ingangen zijn gemaakt met hergebruikt hout van de bouwplaats en andere sloopsites.

In deze video krijg je een beeld van het nieuwe zwemstadion:

Aquatics Centre Paris 2024 | English from VenhoevenCS on Vimeo.