{{ showmenu }}

Michel Dieleman

Goed, je bent in de bloei van je leven. Je bent nog redelijk jong en hebt een bruisend gezin. Je bent door hard en slim werken op een plaats gekomen waar je iets te zeggen hebt. Je bent beleidsmaker.
En nu moet je je kans pakken… Je hebt namelijk een stuk verantwoordelijkheid naar de wereld om je heen. Naar je kinderen, kleinkinderen maar ook je collega’s, vrienden van de sportclub en ga zo maar door.

Jij kan als beleidsmaker echt het verschil maken

Het gaat namelijk niet helemaal lekker met onze mooie planeet. We vervuilen er driftig op los en zijn zo druk bezig met de korte termijn, dat we het zicht op de lange termijn kwijt zijn geraakt. En jij, ja jij, kan daar iets aan veranderen.
Je voorgangers waren bezig met herbouw na de oorlog. Hadden nog nooit van ‘Al Gore’ of ‘klimaatverandering’ gehoord. En zeespiegels? Die zijn er om in te vissen…

A journey of a thousand miles begins with a single step, Laozi

Maar jijkent dit wel. Dus om zomaar door te gaan met het kiezen van niet-duurzame producten ‘omdat je voorgangers dat ook zo deden’, dat kan je echt niet meer maken. Twijfel je aan de impact die jij kunt maken? Met kleine stapjes kom je er ook. Zoals ‘Laozi’ al stelde; a journey of a thousand miles begins with a single step’. Zet jij dus wel die eerste stap even a.u.b.

Tsja, en waar doel ik dan op? Als je me een beetje kent, dan had ’t vast al geraden…

Het verschil maak je met kozijnen van duurzaam geproduceerd hout

Je moet natuurlijk houten kozijnen gaan voorschrijven! Kozijnen, ramen en deuren van duurzaam geproduceerd hout. Het is echt de moeite waard, ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Je maakt hiermee daadwerkelijk het verschil. De voordelen zijn namelijk mega:

hout groeit terug!

  • hout slaat co2 op
  • je kunt hout hergebruiken
  • hout heeft karakter en warmte
  • door waarde toe te kennen aan het bos stopt de arme lokale bevolking met het kappen ervan

En wist je dat organisaties als FSC® eisen stellen aan de manier waarop ‘de locals’ worden behandeld? Zij krijgen scholing, zorg, vruchtgebruik en de beschikking over deugdelijke veiligheidsmiddelen.

Wat let je dus in vredesnaam? Het excuus dat je nog eens een keertje moet schilderen?? De frequentie van het schilderen is tegenwoordig beperkt hoor, en je kan er je levensduur nagenoeg onbeperkt mee verlengen. Er zijn nota bene kozijnen bekend van meer dan 400 jaar oud!

Kijk net wat verder dan je neus lang is, en doe jezelf en alle mensen om je heen een plezier. Kies voor duurzaam hout.

“Houten speelgoed voor je kinderen, houten schutting in de tuin en houten kozijnen in de muur. Je maakt echt verschil.”

En doe mij persoonlijk een plezier; ‘google’ eens op ‘bauxietmijn’ en ‘olieraffinaderij’. Dat zijn namelijk de plekken waar de basis ligt voor het kunststof kozijn en aluminium kozijn. En daar ga je echt niet blij van worden.

Eindeloos zwart en levenloos

Tot slot wil ik nog één toespraak aanhalen om je definitief te overtuigen. Hij is gedaan door wijlen Wubbo Ockels en heeft mij in ieder geval flink aan het denken gezet. Wubbo was begaan met het klimaat. Met ons. Duurzaamheid stroomde ongeveer door z’n aderen. In de toespraak die ik mocht bijwonen, stond hij stil bij de tijd die hij in de ruimte mocht doorbrengen.

Dat hij zag hoe eindeloos zwart en levenloos de ruimte is. Dat hij toen besefte dat je de aarde als een ruimteschip moet zien dat door die levenloze ruimte koerst, en waarvan de romp – onze atmosfeer dus – de enige bescherming is die we hebben tegen die levenloze ruimte. En dat wij die romp als een stel blinde kippen kapot aan het maken zijn (‘blinde kippen’ is overigens mijn eigen toevoeging).

Pas dus duurzame producten toe. Maak er beleid van.

Het is echt belangrijk. Het is noodzakelijk.

Bedankt. Namens mij en jouw eigen toekomstige generaties.