{{ showmenu }}

Bettina Voos/bron: FD

  • prestatie
  • kansen voor hout

Uit het Financieele Dagblad van zaterdag 25 januari 2020: Bouwen met duurzaam hout is hot. Het is lichter, sneller en schoner te verwerken dan beton. En je kunt er nu ook de hoogte mee in.

In de architectuur en projectontwikkeling is een wedloop gaande. Overal worden plannen gemaakt voor steeds hogere houten woon- en kantoortorens. Vorig jaar verrezen in Wenen en het Noorse Mjøsa complexen van ruim tachtig meter hoog. Er zitten zelfs torens van honderden meters in de pijplijn.

Ook Silicon Valley heeft een oogje op hout. ‘Technologiebedrijf’ Katerra afficheert zich met houtbouw als de aanstaande disruptor van de bouwsector en heeft de Japanse investeerder SoftBank aan zich weten te binden. Kortom: hout is hot. Een modegril of de voorbode van een fundamentele verandering in de bouwsector?

Experts noemen verscheidene redenen voor de plotseling toegenomen aandacht voor hout. Ten eerste wordt met hout het broeikasgas CO2 langdurig opgeslagen, terwijl de productie van beton juist veel CO2-uitstoot veroorzaakt. Ten tweede kunnen bij houtbouw grotere en meer afgewerkte modules in de fabriek worden geproduceerd en op de bouwplaats worden gemonteerd. Het is lichter, sneller en schoner te verwerken dan beton. Je hoeft niet te wachten op het storten en uitharden. En tot slot kun je met de huidige generatie houtproducten probleemloos de hoogte ingaan.

Lees het complete artikel van Arend Clahsen uit het FD (een inlog is vereist) hier.