{{ showmenu }}

Bettina Voos - Centrum Hout

  • bouwen met hout
  • prestatie
  • duurzaamheid
  • innovatie
  • efficiency

Nieuw in de wereld van modulair en circulair bouwen: HOUTbaar. Op dit moment worden de eerste prototypes gemaakt in twee varianten – een huis en een loft. De eerste voorbeelden verrijzen binnenkort.

Niets meer verspillen en vervuilen

Het concept is ontstaan als antwoord op de grote vraag naar meer woningen én duurzaam en betaalbaar wonen. Rudy van Gurp, Hoofd van TBI WOONlab: “Modulair bouwen in hout is nu nog een uitzondering, maar niet meer voor lang, daarvan zijn wij overtuigd. We zochten naar oplossingen om dit opschaalbaar en dus betaalbaar te maken voor corporaties en beleggers in het middensegment. We hebben de krachten gebundeld om die uitdaging aan te gaan en HOUTbaar is daarop ons antwoord. Op weg naar een wereld waarin we niets meer verspillen en vervuilen.”

HOUTbaar = voor altijd en altijd

Er zijn twee varianten: een eengezinswoning en een loft. De loft is 3,5 meter breed, waardoor er exact drie huizen in plaats van twee naast elkaar passen op een kavel. Een loft telt 32 vierkante meter woonoppervlakte. ‘Die is ontwikkeld voor starters en singles. Maar we maken hem zo dat je hem makkelijk kunt uitbreiden naar 80 vierkante meter met twee verdiepingsvloeren,’ vervolgt Van Gurp. Het concept is gebaseerd op twee principes: 1) hout is CO2-positief en hernieuwbaar bouwmateriaal. En 2) hout is geschikt voor échte systeembouw, waarbij je het hele huis volledig remontabel maakt. ‘In het geval van het huis hebben we het dan over een reusachtige legosteen, een slimme bouwmodule waar alles wat je voor woningbouw nodig hebt al kant-en-klaar in zit. We hebben daarmee de ideale standaard gezinswoning ontwikkeld: alle kennis en data van de betrokken ondernemingen zijn daarin verwerkt.’ Bij de loft bestaat de remonteerbaarheid uit slimme, meccano-achtige verbindingen, waardoor je allerlei houten componenten eindeloos in- en uit elkaar kunt klikken. Daarmee maak je niet alleen het huis zelf, maar óók het hele interieur flexibel, vernieuwbaar en vervangbaar. Zo kun je vloeren, trappen en wanden simpelweg inklikken.

Een circulaire gezinswoning

In de Nieuwe Es in Hengelo worden de eerste vier houten rijwoningen met vier verschillende installatieconcepten gerealiseerd. Een woning wordt onder ideale geconditioneerde omstandigheden en met digitale precisie geprefabriceerd en bestaat uit houten LVL-delen. De montage van het casco op locatie kan daardoor met één week gereed zijn. De woningen zijn 100% remontabel, stikstofneutraal en energie-positief. De gevels en het interieur zijn aan te passen naar de wensen van corporaties, beleggers en toekomstige bewoners. Een houtbare woning kan in series van twee of meer worden geleverd voor een prijs die nagenoeg gelijk is aan vergelijkbare gezinswoningen die volgens de bekende bouwmethoden worden gerealiseerd.

Slim samenwerken en luisteren naar de klant

“We zijn altijd op zoek naar betekenis voor de klant. Zo horen en zien wij nu overal in de markt vraag naar circulaire woningvormen die een minimale ecologische footprint achterlaten. Daarnaast is er in Nederland een enorme woningbehoefte. Wij hebben goed geluisterd en geven met HOUTbaar invulling aan deze vragen. Na Hengelo en Rotterdam starten we ook in Eindhoven met een pilot,” zegt Ingeborg Verheijen, directeur van Hazenberg.

Meer informatie over HOUTbaar is te vinden via www.tbiwoonlab.nl en www.houtbaar.nl.

TBI WOONlab is een samenwerking tussen TBI-ondernemingen ERA Contour, Hazenberg Bouw en Koopmans Bouwgroep. In het TBI WOONlab worden samen met opdrachtgevers en consumenten nieuwe processen en producten voor nieuwbouw en energetische woningverbetering ontwikkeld.