{{ showmenu }}

Berdien van Overeem - Centrum Hout

 • prestatie
 • innovatie
 • kansen voor hout
 • circulariteit
 • inspiratie
 • klimaat

Innovaties met hout: Elektriciteit opwekken met hout

Energie en elektriciteit. Dat zijn grote thema’s van onze tijd. De prijzen voor energie en elektriciteit zijn recentelijk enorm gestegen en tegelijkertijd moet alles schoner, duurzamer en klimaatvriendelijk. Toch zien we ook nieuwe innovatieve manieren voor het opwekken van elektriciteit die mogelijk uitkomst kunnen bieden in de toekomst.

Bio-elektriciteit

Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat wanneer water uit hout verdampt (een natuurlijk proces dat continu plaatsvindt in de natuur) een klein beetje elektriciteit (bio-elektriciteit) opgewekt wordt. De hoeveelheid elektriciteit die opgewekt wordt, hangt af van het gemak waarmee het water door het hout kan transporteren; en daarmee dus van de dichtheid van het hout, de hoeveelheid oppervlak waar water door het hout kan stromen, de gladheid van de celwanden, etc. Om dit proces te optimaliseren hebben wetenschappers gebruik gemaakt van nano-engineering om de houteigenschappen te verbeteren. Hierdoor kon er tien keer meer elektriciteit opgewekt worden.

Rekenmachine

Op dit moment lukt het wetenschappers om een rekenmachine of een LED lamp te laten werken op de elektriciteit met hout opgewekt. Om een laptop te laten werken zou één vierkante meter hout van 1 cm dik en 2 L water nodig zijn op dit moment. Een huishouden heeft nog meer nodig.

Circulair

En nog een voordeel van deze manier van elektriciteit opwekken is, is dat het hout nadat het uitgeput is als energiebron, nog in te zetten is als grondstof voor papier en verschillende biocomposieten.

 

Meer lezen kan hier.

 • terug
  naar
  overzicht