{{ showmenu }}
  • kansen voor hout
  • bouwen met hout
  • inspiratie

Longlist Nationale Houtbouwprijs 2021 bekend

Het Houtblad is dit jaar aan iets nieuws begonnen: de Nationale Houtbouwprijs. Het is een prijs voor het beste houten gebouw van Nederland. Er zijn awards te winnen in drie categorieën: Zakelijke Houtbouw, Particuliere Houtbouw en Seriematige Houtbouw. Met deze prijs wil het Houtblad meer aandacht genereren voor het bouwen met hout in de volle breedte; van villa’s tot bedrijfspand van instelling tot off-grid woonhuis.

De jury bestaat uit deskundigen uit verschillende disciplines van de (houten)bouwkolom: Irma Thijssen (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland), Wim de Groot (SHR, UD aan de TU Eindhoven), Boris Zeisser (architect, docent TU Delft). Eric D. de Munck (Centrum Hout) en Pablo van der Lugt (Adviseur biobased bouwen en docent aan de TU Delft). De juryvoorzitter is Jan Maurits Schouten, hoofdredacteur van Het Houtblad.

Onlangs werd al de longlist van 50 gebouwen gepubliceerd. In alle gevallen maken de opdrachtgevers een heel bewuste keuze voor houtbouw, omdat wonen in een houten huis wordt gezien als comfortabeler en duurzamer. Hout is een biobased materiaal; het is hernieuwbaar en neemt tijdens de groei CO2 op uit de lucht die in het hout opgeslagen blijft. Maar nu is sinds deze week ook de shortlist bekend gemaakt! Op de website zijn van alle genomineerde projecten ook korte filmpjes te bekijken!

De prijswinnaar wordt op 24 november 2021 tijdens de Houtdag bekend gemaakt.

  • terug
    naar
    overzicht