{{ showmenu }}

Hans de Groot - Taalkwadratuur

  • efficiency
  • kansen voor hout
  • bouwen met hout
  • whitepaper

Maleisië: brandpunt van houtvernieuwing

Maleisië behoort tot de grootste houtexporteurs ter wereld: de houtproducten gaan naar liefst 170 landen. Als doorvoerland van oudsher tussen China en India kreeg het feitelijk de sleutel in handen zich zowel economisch als hoogkwalitatief alzijdig te ontwikkelen. Die sleutel heeft Maleisië welbewust omgedraaid, waardoor de deur naar welvaart wagenwijd opensloeg. Het economisch vergezicht reikt nu tot ver buiten Zuidoost-Azië.

Zoals dat voor het hele menselijke bedrijf geldt, was het een dynamische hindernisloop van vallen en opstaan. Sinds 1963 bestaat de natie namelijk uit twee door de Zuid-Chinese Zee gescheiden delen: West-Maleisië dat grenst aan Thailand in het noorden en Singapore in het zuiden, en Oost-Maleisië, bestaande uit de deelstaten Sarawak en Sabah, op Borneo. De federatie met circa 33 miljoen inwoners is een constitutionele monarchie met een democratische bestuursvorm. Bestuurlijk telt het land dertien deelstaten en drie federale territoria, en elk gebiedsdeel houdt, waar mogelijk, vast aan de eigen identiteit. Ondanks alle verschillen is en wordt verbazend veel tot stand gebracht. Dat komt mede doordat de ondernemende natie de blik immer gericht houdt op stippen aan de horizon, en dat wendt de aandacht af van (na)bijzaken.

Als tropisch land beschikt Maleisië over een weelde van duizenden houtsoorten. Meer weten over Maleisisch hout? Download hier het volledige whitepaper.

  • terug
    naar
    overzicht