{{ showmenu }}

Bettina Voos - Centrum Hout

  • duurzaamheid
  • kansen voor hout

Zo mooi kan circulair zijn

Circulariteit in optima forma: oude deuren die vervangen worden door beter isolerende exemplaren, worden gebruikt om prachtige designtafels en interieurproducten te maken. Een samenwerking tussen Verweij Houttechniek en Cartoni Design.

Door het hout van oude deuren te recyclen naar hout voor nieuwe tafels wordt 60% van het hout hoogwaardig hergebruikt en de CO2-uitstoot van het eindelevensscenario tot 40% gereduceerd*.

David Verweij, directielid bij Verweij Houttechniek: ‘Talloze deuren uit huizen van Nederlandse woningbouwverenigingen worden momenteel vervangen door beter isolerende exemplaren. Dat zorgt voor een lagere CO2-uitstoot, maar ook voor een enorme hoeveelheid oude deuren. Deuren die wij vervangen, worden ontmanteld door De Terugwinning uit Woerden. Daar wordt op jaarbasis door zeker vijf mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt het hardhout ontdaan van verf, spijkers, beglazing en beslag.”

Het pure meranti- en merbauhout, dat tevoorschijn komt bij het ontmantelen, laat het bloed van designers van Cartoni sneller stromen. Marijn Muller, directeur: ‘Er zijn genoeg reststromen, zoals deze oude deuren die vervangen worden. We zijn trots dat we een degelijk, duurzaam, maar ook fris en geraffineerd product op de markt brengen. Onze tafels pronken in directiekamers maar ook in interieurs van hippe stylisten. Tropisch hardhout is namelijk het mooiste dat er is. Vooral als het uit Nederlandse woningen komt.’ In deze video kun je zien hoe dat in z’n werk gaat.

*Berekend door het NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie)