{{ showmenu }}

Bettina Voos - Centrum Hout

  • innovatie
  • bouwen met hout

Gemeenten kunnen straks met een tool bepalen of nieuwbouw van bepaalde stedelijke gebieden al dan niet op basis van hout moet plaatsvinden, zo is te lezen in een artikel op innovationorigins.com.

Met een tool, ontwikkeld door de wetenschappers van de Ruhr Universiteit Bochum (RUB) , kunnen gemeenten straks zelf uitrekenen hoeveel er aan CO2-uitstoot kan worden verminderd, als er in plaats van beton met hout wordt gebouwd. Prof. Dr. Annette Hafner, hoogleraar Resource Efficient Building aan de RUB, werkt samen met Disy Informationssysteme aan de ontwikkeling ervan. “Je kunt instellen of de renovatie of nieuwbouw van bepaalde stedelijke gebieden al dan niet op basis van hout moet plaatsvinden en je krijgt een berekening van hoeveel CO2 je zou besparen”, legt ze uit. Maar het GIS voor houtbouw geeft ook informatie over welke houtbronnen de bossen ter beschikking zouden stellen aan de omgeving. In de toekomst zou dit de lokale autoriteiten in staat moeten stellen om onafhankelijk te beoordelen of houtbouw voor hen haalbaar is en hoeveel broeikasgasemissies zij zo kunnen besparen.

Het complete artikel lees je hier.

Tekst: Arnoud Cornelissen / Innovation Origins is een onafhankelijk journalistiek platform dat zich richt op innovatie, de economie van innovatie en de mensen erachter.
Foto: project De Krijgsman te Muiden / Drent & Welling Bouw & Ontwikkeling / Vadeko