{{ showmenu }}

Berdien van Overeem - Centrum Hout

  • prestatie
  • duurzaamheid
  • innovatie
  • bouwen met hout
  • inspiratie
  • vakmanschap

Vakmanschap: Een bijzondere trap

We bellen met Peter Coolwijk van Coolwijk Trappen. Coolwijk Trappen is een producent van trappen en producten die daarbij horen zoals het hekwerk, de kapstok en hoedenplank. De meeste trappen worden van hout gemaakt, maar af en toe worden ook materialen als staal en glas gebruikt. Op jaarbasis worden ca. 1000-1200 trappen gemaakt met de 8 medewerkers.

Coolwijk trappen is een familiebedrijf; opgericht door vader, overgenomen door broer en zus, maar ook een neef en zoon werken bij het bedrijf. Dat familiaire maakt dat er gewerkt wordt met korte lijnen, in een gemoedelijke sfeer. Coolwijk trappen maakt zowel seriematige trappen als unieke trappen en probeert een stap extra te zetten als het gaat om service aan de klant. Zo kan bijvoorbeeld een papieren mal op ware grootte van de trap worden afgedrukt, om de afwerking in latere fases van de bouw alvast vooraf te kunnen organiseren. Dat kan onnodige beschadigingen voorkomen. Ook heeft Coolwijk trappen een groot assortiment aan houtsoorten op voorraad voor de verscheidenheid aan trappen die ze maken; van eiken tot rubberwood en van yellow poplar tot wenge, er is van alles mogelijk. Met Peter spreken we over het vakmanschap van het trappen maken.

Hoe komt een trap tot stand?

Het begint bij de klant die een trap wil, deze kan bij ons terecht in de showroom of wij komen bij de klant kijken. Als er een keuze voor een stijl is gemaakt, wordt de offerte gemaakt. Na akkoord wordt er dan door ons gemeten (op locatie of op papier). Bij voorkeur gebeurt dit in een vroeg stadium van de bouw, zodat er eventueel nog wijzigingen in de bouw aangebracht kunnen worden om de trap mooi te krijgen. Na het meten wordt er een 3D tekening gemaakt en aan de klant gestuurd. Eenmaal goedgekeurd, gaan we aan het werk en op de afgesproken levertijd wordt de trap geplaatst. De leuningen worden dan los geleverd, omdat de muren vaak nog afgewerkt moeten worden. De duur van dit proces hangt af van de fase van de bouw waarop je betrokken wordt en de beschikbare capaciteit in eigen productie uiteraard.

Als je één van de trappen zou mogen uitlichten, welke is dat dan? En waarom?

Dan zou ik de trap die we gebouwd hebben in een particuliere woning in Neerloon bij Ravestein willen uitlichten. Dat was wel een van de meest opvallende trappen. Het model trap was heel opvallend. Daarnaast was het in een markante ruimte van het pand dat werd opgeknapt tot een soort showroom achtige woonkamer. En ook de opdrachtgever was een markant persoon; een striptekenaar van Deense afkomst. Al met al diverse aspecten die het project bijzonder maakten.

Kunt u iets meer vertellen wat deze specifieke trap dan bijzonder maakt?

Het model van de trap komt niet vaak voor, dat maakte het een uitdaging. De traptreden zijn van mahonie hout, gekozen door de opdrachtgever vanwege de houtkleur, een beetje roodbruin. De trapboom is een combinatie van vuren en buigtriplex. Buigtriplex wordt vaker gebruikt voor ronde trappen, omdat het makkelijk in die vorm te buigen is. Om de trap te verstevigen zit er een ijzerstrip in. En tot slot heeft de stukadoor een net gebruikt om de trap helemaal te stucen. Het resultaat mag er zijn; met recht een bijzondere trap. Nadat de trap geplaatst is, zijn we diverse malen nog met potentiële andere klanten gaan kijken. Dat maakte het ook leuk; dat de bewoner ook trots was op zijn trap.

Wat voor trap staat nog op je wishlist om te realiseren of aan te passen?

Ik heb niet per se een specifieke trap op mijn wishlist staan. Wel denk ik nu aan de bijzondere projecten, zoals een trap in Villa Eikenhorst in Wassenaar, in bezit van de Koninklijke Familie. Of een trap in een klooster in Nijmegen. Dan zijn het niet zozeer de trappen als de locaties die me bijgebleven zijn. Die het bijzonder maakten.

Wat voor boodschap zou je willen meegeven aan toekomstige opdrachtgevers?

Zorg dat je goed beslagen ten ijs komt, laat niet alles van de architect afhangen. Daarmee bedoel ik dat een opdrachtgever tijdig moet controleren of een trap ook technisch maakbaar is. Wacht niet te lang in het proces om naar de trappenfabrikant te komen. Voor een goede trap is de loopbaarheid erg belangrijk. Als de trap niet lekker loopt dan wordt dat een ergernis. Daarvoor is voldoende ruimte nodig en dat gaat weleens mis. Door in een vroege fase van de bouw betrokken te worden, kan dat nog makkelijk aangepast worden door het trapgat te vergroten of een wand te verplaatsen. Als we te laat worden betrokken, dan moet er gekeken worden naar een alternatief dat nog wel haalbaar is, maar dat gaat soms ten koste van de wensen van de opdrachtgever of architect.

Wilt u nog iets zeggen tegen opdrachtgevers die nog twijfelen over een houten trap?

Hout is een warm product en qua structuur mooi. Dat kan de uitstraling net wat warmer maken dan anderen materialen zoals staal en glas. Je ziet ook dat de trap veranderd van een functievoorwerp naar een meubelstuk in huis, en daarbij past een warme uitstraling of een combinatie van materialen vaak heel goed!

  • terug
    naar
    overzicht